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RAJYA SABHA 

Pi: Jay,   the    llth   March.    1966/ihe 20th 
Phalguna,  1887  {Saka) 

The House met at eleven of the clock MR. 
CHAIRMAN in the Chair. 

ORAL ANSWERS TO  QUESTIONS 

UNAUTHORISED   LEVIES   BY   GOVERNMENT 
AIDED SCHOOLS IN DELHI 

+ .       J SHRI M. P. BHARGAVA :f 46J- \ 
SHRI V. M. CHORDIA : 

Will the Minister of EDUCATION be pleased 
to state: 

(a) whether it is a fact that a number of 
Government aided schools in Delhi are still 
charging unauthorised levies in contravention 
of Article 118 of Delhi Education Code; 

(b) if so, what is the number of such 
schools; and 

(c) what steps are bsing taken to enforce 
that no unauthorised levies are realised by 
Government aided schools in Delhi? 

THE   MINISTER   OF   EDUCATION 
(SHRI M. C. CHAGLA) :  (a) and (b) The 
information is being collected. 

(c) The audit authorities of the Education 
Department oif the Delhi administration 
scrutinise the accounts of the schools from 
this view-point. The Directorate also initiates 
enquiries if such cases are brought to notice. 

SHRI M. P. BHARGAVA : May I know 
from the hon. Minister what information is 
being collected since this matter has been 
raised by me for the last four years ? I do not 
know at this stage what information is stil) 
being collected. I would also like to know if 
any iastiootions were issued to the Delhi 
schools on this subject after this question was 
raised quite a number of times in this House. 

SHRI M. C. CHAGLA: Yes, Sir. The 
instructions are specific and the grant-in- 

fThe question was actually asked on the 
floor of the House by Shri M. P. Bhargava. 
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aid is also specific. The schools are not 
entitled to levy any charges othei than those 
unauthorised under article 118. If they do it 
and if it is detected in tie course of audit, 
necessary action is taken. When we get the 
accounts, they are audited and if we find that 
any levy has been made which is not 
authorised, action i» taken. If our attention is 
drawn even otherwise to the fact that a 
particular school is levying any unauthorised 
charge, we investigate and take acticn. 

SHRI M P. BHARGAVA : May I know 
whether any action has been taken against 
any schools in Delhi which are charging such 
unauthorised levy and, if so, against how 
many schools action is taken 7 

SHRI  M.  C.  CHAGLA;   Well,  I have got the 
figures.    In 1958 the Delhi Administration 
reported   that  24  aided  schools were   raising   
contributory   donations  over and above the 
prescribed rates of fees in one form or the other.   
The whole question was examined in detail by 
the Min;s'ry of Education in consultation     with    
the Delhi Administration and in May 1960 the 
Ministry  issued  instructions  to tlie  Delhi 
Administration  that  in   order to  improve I the 
educational standards the schools m'ght ; be 
permitted to charge a special development fee 
from    the     students     at a flat rate with the 
prior approval of the Director of Education.   
They also laid down that the fees so collected 
were not to be utilised for     meeting    the     
management's   share of   maintenance    
expenditure.   The   purposes for which such 
fees could be charged are :— 

(a) Appointment of additional qualified 
teachers in excess for the number of 
teachers admissible to the school 
under the grant-in-aid rules. 

(b) Teaching of subjects for which no 
grant is admissible from the 
Directorate. 

(c) Purchase of special teaching aids 
and equipment. 

(d) Provision of specisl amenities to 
children like additional fans, sup 
ply of cold drinking water, medi 
cal aid and hobbies. 
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SHRJ M.*C. CHAGLA: Because there has 

been mal administration and we are not wholly 
satisfied with the manner in which the aided 
schools are being run, the Delhi Secondary 
Education Bill was introduced and now it is 
pending before the Select Committee. I hope 
when the Bill is passed, the Administration 
will have more powers to deal with the 
schools which do not act in conformity with 
the standards we have laid down. 

SHRI  DEOKINANDAN     NARAYAN : 
May I know if it is a fact that there are some 
schools in Delhi which charge certain amounts 
for building purposes ? I* that allowed ? 

SHRI M. C. CHAGLA : Well, Sir, the only 
fee we allow is this developmental fee and 
that too with the prior approval of the Director 
of Education and it has got to be utilised for 
the purposes I have mentioned. 

Simi DEOKINANDAN NARAYAN : But 
there are certain schools which are charging 
fees for building purposes. Will the  
Government  make  enquiries? 

SHRI M. C. CHAGLA : If my hon. tfriend 
gives me the names of those schools, I shall 
certainly have the matter enquired into. 

PANDIT S. S. N. TANKHA: What action has 
been taken by the Government against such 
institutions which have been found to be 
charging fees against the orders of the 
Government ? 

SHRI M. C. CHAGLA: Recently, the only 
complaint we received was against the Ram 
Roop Vidya Mandir Higher Secondary School 
and the allegations regarding 

unauthorised levies by the management have 
been referred to the Director of Education for 
further investigation. In fact, we have got two 
sanctions before us. If we find that the money 
has been utilised for an unauthorised purpose, 
wa deduct that amount from the grant. The 
second sanction is that we can withdraw 
recognition. 

SHRI G. M. MIR : The hon. Minister has 
said that a number of schools have collected 
unauthorised funds. May I know from the hon. 
Minister whether the funds so collected have 
been refunded to the persons concerned  or  
not ? 

SHRI M. C. CHAGLA : As I said, they are 
deducted from the grant-in-aid. Therefore, 
automatically they get so much less. For 
example, if they collect an unauthorised fund 
of Rs. 500 and if the grant is Rs. 50,000, we 
deduct that Rs. 500 from the grant. 

SHRIMATI LALITHA (RAJAGOPA-LAN) : 
How many unauthorised schools have come 
up and what steps have the Government taken 
to prevent any unauthorised schools corning up 
? 

SHRI M. C. CHAGLA : Well, Sir, no 
unauthorised schools can come up because 
before a school is recognised it has got to be 
accepted by the Administration. 

SHRIMATI SHAKUNTALA PARANI-PYE : 
Sir, a complete answer to Mr. Mir's question 
was not given. He wanted to know if the 
money collected from such individuals was 
refunded to them. 

SHRI M. C. CHAGLA : No, Sir. That is not 
possible. But I take it that it comes to the same 
thing. If the school collects something 
unauthorisedly, its grant is cut down and to 
that extent it gels less from the Government. 

MR. CHAIRMAN : The school loses but 
does the person concerned get his money 
back?   That is the question. 

SHRI M. C. CHAGLA: We do not know 
how it is collected; it is very difficult to say 
that. 

SHRI ARIUN ARORA : May I know if the 
attention of the Government has been drawn 
to the faot that students and 
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their guardians subject themselves to this 
practice of unauthorised payments, because 
mere is paucity of schools in Delhi and the 
students find it very difficult to get 
admissions and, if so, will the Government 
take some steps to increase the number of 
schools in Delhi and extend educational   
facilities   in   the   city ? 

M. C. CHAGLA : Well. Sir. no 
student is denied education. In Delhi we have 
a zonal basis and we see to it that there are 
enough schools for each zone. The difficulty 
arises when the parents want to send their 
children not to the school in the zone but 
outside it. Anyway, I can assure my hon. 
friend that if all parents send their children to 
the schoo's which are in a particular zone, 
there will be no difficulty at all. 

 
SHRI M. C. CHAGLA : The rate of fees I 

have not got here. 

•464. [The questioner (Shri M. C. Shah) 
was absent. For answer, vide col. 2843 
infra.] 

465. [The questioners (Sarvashri Ram 
Singh, S. S. Mariswamy, L. K. Gujral, 
Ramgopal Gupta and Bansilal) were absent. 
For answer, vide col. 2844 infra.] 

RULES OF KECOGNITION OF TRADE UNIONS 
•466 SHRI D. THENGARI: WUl the 

Minister of COMMUNICATIONS be pleated to 
state: 

(a) whether there are any specific rules 
for the recognition of a trade union of 
the Posts and Telegraphs Department; and 

(b) if so, what are the details thereof ? 

THE MINISTER OF STATE IN THE 
DEPARTMENTS OF PARLIAMENTARY 
AFFAIRS AND COMMUNICATIONS (SHRI 
JAGANNATH RAO) : (a) The recognition of 
Unions of industrial workers, which may be 
called Trade Unions, is governed by the rules 
for recognition of associations of industrial 
employees (including railway employees) of 
Government of India, circu- 

lated   by  the   Ministry  of  Labour  under 
their Memo No. LR. 26(40) dated 22.6.50 

Service Associations of employees in the 
category of Civil Servants i.e., non-industrial 
staff were recognised under the CCS. (R.S.A.) 
Rules, 1959 promulgated by the Ministry of 
Home Affairs. Those ru'es have, however, 
been held in abeyance following Supreme 
Court's decision striking down Rule 4(B) of 
the erstwhile CCS. (Conduct) Rules,  1955. 

(b) Copies of the Rules referred to in (a) 
above, are placed on the Tabic of the Sabha, 
[See Appendix LV. Annexure No. 38.] 

SHRI D. THENGARI : According to clause 
7 of the Central Civil Services Rules. if in the 
opinion of Government a Service Association 
recognised under these rules has failed to 
comply with the conditions set out in rule 4, 
rule 5 or rule 6, the Government may 
withdraw the recognition accorded to such 
Association. Is this right to withdraw 
recognition based merely upon subjective 
sa'isfaction of the Government or the 
authority or there are any objective conditions 
prescribed ? If there is any difference of 
opinion between the authorities and the 
Service Association regarding the fulfilment 
or non-fulfilment of those objective 
conditions the violation of which entitles the 
Government to withdraw the recognition, 
what procedure is prescribed for the 
Association to either make an appeal or to get 
its recognition restored establishing a fact that 
they have not violated those objective 
conditions? 

SHRI JAGANNATH RAO : As I stated 
earlier in the main answer, this Rule 4(2) was 
struck down by the Supreme Court and the 
operation of these rules was kept in abeyance. 
The Ministry was advised by the P. & T. 
Department to proceed with the Union and 
not to insist on their recognition. 

SHRI D. THENGARI : Will the Govern-
ment assure us that for the purpose of 
recognition for participation in the Whitley 
Council machinery the Union will not be 
required to abandon their legitimate r'ght to 
strike? 

SHRI JAGANNATH RAO: All these 
questions are being considered. I hope in a 
month or two some arrangement wiH be 
arrived at. 


