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gone there and made surveys. We have tried 
to find out the most suitable place in which 
this airstrips can be located. 

EXEMPTION UNDER THE EMPLOYEES 
STATE INSURANCE ACT 

*230. SHRI T. D. PUSTAKE: Will the 
Minister for LABOUR be pleased to state: 

(a) how many applications have been 
received from each State during the current 
year for exemption under section 73F of the 
Employees' State Insurance Act, 1948; 

(b) whether any of these applications 
have been granted; and 

(c) if so, on what grounds and if not, 
why not? 

THE DEPUTY MINISTER FOR 
LABOUR (SHRI ABID ALI) : (a) A statement 
giving the required information is laid on 
the Table of the House. [See Appendix  IV,  
Annexure No.  74.] 

(b) 7 applications were considered 
and rejected; rest of them are under 
consideration. 

(c) Most of these applications asked 
for exemptions on financial grounds. 
As the Act does not permit grant of 
exemption on such grounds, the appli 
cations had to be rejected. 

SHRI T. D. PUSTAKE: May I know, Sir, 
what are the circumstances contemplated in 
the Act for granting exemption? 

SHHI ABID ALI: If the factory is situated 
in a sparse area, where it may be difficult for 
the Corporation or the State Government to 
provide for the administration of benefits, if 
any factory is seasonal in nature, although it 
does not come under the definition of the 
term "seasonal factory" as given in the Act 
and if the employees are engaged for less 
than seven months in a year in a perennial 
factory. 

SHRI T. D. PUSTAK3:  May I know   I if this 
Act is implemented in all parts   j 

of the Country or is it only implemented in 
some parts of the country? 

SHRI ABID ALI: At present it is in force in 
Delhi and Kanpur. For the rest of the places 
we are having a programme as soon as 
possible. 

MR. CHAIRMAN: Question No. 233, Mr. 
Rath. 

SHRI B. RATH: The material on which I 
had based the question has been lost after the 
Government raid on our office, and no useful 
purpose will be served by my putting the 
question. 

MR. CHAIRMAN: You were not here 
when I called you. 

*231 & *232. [The questioner (Shri S. N. 
Mazurnder) was absent.] 

*233.   [The question was not put.] 

TRADE AGREEMENT WITH BURMA FOR 
SUPPLY OF RICE 

*234. SHRI S. MAHANTY: Will the 
Minister for FOOD AND AGRICULTURE be 
pleased to state: 

(a) whether India has entered into any 
trade agreement with Burma for the import of 
rice from that country in the year 1953-54; 
and 

(b) if so, what are the terms of the said 
agreement? 

THE DEPUTY MINISTER FOR FOOD AND 
AGRICULTURE (SHRI M. V. KRISHNAPPA) : 
(a) and (b). Attention of the hon. Member is 
invited to the replies given on the 24th 
February, 1953, to the Supplementaries to 
Starred Question No. 81 by Shri M. Valiulla. 

SHRI S. MAHANTY: From the paper 
referred to, I find that the Government of 
India has entered into an agreement with the 
Government of Burma. Any agreement 
presupposes a bilateral arrangement. So, I 
want to know the nature of that arrangement. 


